Ansökningarna är nu öppna för artister och musikprojekt som vill delta i 2025 års upplaga av Westway LAB. Evenemanget kommer, som vanligt, att hållas i staden Guimarães, Portugal, från den 9 till 12 april.

Westway LAB är Portugals internationella musikkonferens och showcasefestival, grundad 2014. Ansökan är öppen för två huvudsakliga program: Artistresidens och City Showcases.

Vad är Artistresidens?

Westway LABArtistresidens erbjuder en unik chans för artister att samarbeta, skapa och uppträda. Residensen äger rum på Centro de Criação de Candoso under åtta dagar, från den 1 till 8 april. Fyra grupper av artister, vardera med två till tre medlemmar, kommer att arbeta tillsammans för att skapa originalmusik som ska ha premiär under festivalen.

Varje grupp kommer att inkludera minst en portugisisk artist, vilket främjar ett kulturellt utbyte. Dessa residens är utformade för att ge artister kreativ frihet – utan specifika teman eller manus, bara utrymme att utforska och experimentera. På residensens sista dag kommer varje grupp att göra en livespelning på 30 minuter där de presenterar det verk de har utvecklat.

På så sätt uppmuntras artister från hela Europa, inklusive icke-EU-länder, att ansöka. Dessa residens erbjuder en fantastisk möjlighet att arbeta kreativt med internationella artister och visa upp sin talang.

Vad är City Showcases?

City Showcases erbjuder gratis konserter den 12 april på flera historiska platser i Guimarães. Dessa showcases för med sig livemusik till hjärtat av denna UNESCO-världsarvsstad. De skapar ett levande och tillgängligt evenemang för publiken och en minnesvärd upplevelse för artisterna.

Denna möjlighet är öppen för alla musikprojekt, vilket tillåter en bred variation av artister att ansluta sig och nå nya publikgrupper.

Hur man Ansöker till Westway LAB 2025

Ansökningar är öppna fram till 15 december 2024. Missa inte chansen att vara en del av ett evenemang som kombinerar konst, samarbete och liveframträdanden i en av Portugals mest historiska städer. Utvalda artister får möjlighet att arbeta tillsammans med musiker från olika bakgrunder och ta del av en oförglömlig upplevelse.

Wakan Tanka Prod ser särskilt fram emot Westway LAB 2025, speciellt efter att ha träffat Ana Guimarães, en av huvudorganisatörerna, på SoAlive Music Conference i Sofia tidigare denna månad. Ana deltog i ett paneldiskussion om showcases för artister, vilket gav oss insikt i hur viktiga sådana möjligheter är för att artister ska kunna nå en bredare publik.

Du kan ansöka genom att fylla i formuläret: ANSÖK HÄR